Szukaj

przepisy na idealną kawkę na raz



Dripp V60 

  • Porcja kawy (kupisz tu)
  • Czas Parzenia – 2:45 – 3:30
  • Woda 93ºC
  • Dripper V60-02 / Filtr V60-02
  1. Filtr umieścić w dripperze umieszczonym na naczyniu i przelać dokładnie gorącą wodą.
  2. Wodę z naczynia wylać, następnie umieścić dripper z powrotem na naczyniu
  3. W przelanym dripperze umieścić porcję kawy
  4. Zalać okrężnymi ruchami 50ml gorącej wody, i dokładnie wymieszać, upewniając się, że cała kawa jest dokładnie nawilżona.
  5. Po 30 sekundzie od zalania, okrężnymi, pewnymi ruchami zalać kawę w dripperze do 300ml, i starać się zmieścić w czasie 1:00, 1:10.
  6. Mniej więcej w połowie czasu spływania kawy z drippera, pewnie zamieszać całością drippera okrężnymi ruchami, w celu zamieszania kawy i wody umieszczonej w filtrze.
  7. Po tym jak cała woda spłynie do naczynia, najlepiej w czasie od 2:45- 3:30, wyrzucić zużyty filtr.
  8. Enjoy!

Aeropress

  • Porcja Kawy (kupisz tu)
  • Czas Parzenia 1:15 – 1:30
  • Woda 93ºC
  • Aeropress / 2 papierowe filtry do Aeropressa
  1. Filtry umieścić w plastikowym sitku Aeropressa i przelać dokładnie gorącą wodą
  2. Aeropress ustawić na tłoku, z uszczelką wsadzoną w Aeropress, tylko na tyle, by woda nie miała możliwości przeciekania od dołu, i napełnić całe urządzenie wrzątkiem w celu ogrzania.
  3. Wodę z urządzenia wylać, następnie wsypać porcję kawy.
  4. Energicznie zalać gorącą wodą do 220gr, następnie używając łyżeczki, energicznie zamieszać całością naparu, około 10 razy.
  5. Nakręcić plastikowe sitko z papierowymi filtrami na Aeropress
  6. W czasie 0:35 – 0:45, całość przekręcić o 180º, i umieścić urządzenie na pasującym naczyniu.
  7. Jednostajnie wyciskać napar z Aeropressu, do czasu 1:15 – 1:35
  8. Pozostałości po kawie wyrzucić, zaś całe urządzenie po skończonej kawie dokładnie umyć
  9. Enjoy!



Chemex

  • Porcja Kawy (kupisz tu)
  • Czas Parzenia 2:45 – 3:30
  • Woda 93ºC
  • Chemex 6-8 Szklanek / Papierowy Filtr
  1. Filtr złożyć następującą metodą:
  2. Filtr rozłożyć jak książkę na płasko, grzbietem do do siebie, otwartą częścią od siebie.
  3. Prawą klapę złożyć pod kątem 45 stopni do środka, linią idącą od środka zgięcia, do zewnętrznego roku przy otwartej części.
  4. Obrócić filtr o 180 stopni, i powtórzyć proces. Po tym filtr powinien mieć od środka dwie części z jedną warstwą papieru i dwie z potrójną warstwą papieru, i dwoma skrzydłami
  5. Umieścić filtr w Chemexie, i dokładnie przelać gorącą wodą.
  6. Wylać wodę z naczynia
  7. Wsypać porcję kawy i zalać 60gr wody
  8. Dokładnie wymieszać kawę i wodę w filtrze, w celu nawilżenia zmielonej kawy.
  9. Po 00:30, zalać kawę okrężnymi ruchami do 180gr, po czym wykonać 3 wahadłowe ruchy od lewej do prawej, w celu wzburzenia zmielonej kawy.
  10. Po tej czynności okrężnymi ruchami zalać wodą do 300gr, po czym złapać za wcześniej złożone skrzydła, zbliżyć do siebie, i delikatnie unieść do góry, w celu stworzenia dodatkowej powierzchni ekstrakcyjnej na filtrze, i wzburzenia kawy
  11. Po wykonaniu tej czynności, okrężnymi ruchami zalać do 400gr, i odczekać 10 sek, nie robiąc nic z kawą.
  12. Po 10 sekundach, okrężnym ruchami nalać do 500gr.
  13. Odczekać do całkowitego spłynięcia kawy, zużyty filtr wyrzucić.
  14. Enjoy

Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Wybierz pierwszy produkt

Cena zestawu: %bundleSum%
Anuluj